Torka färska kryddor hemma är populärt eftersom man kan dofta dem när som helst, utan att behöva gå till butik.
Dessutom sparar du pengar genom att torka dina egna kryddor istället för att handla från en butik. Det finns också andra anledningar till varför det är populärt: Du kan spara tid, din lokala atmosfär och miljön!
Här kommer du få lära dig:
● Torka färsk kryddor i ugn
● Hur lång tid tar det att torka färsk kryddor?
● Recept på hur du kan torka färska kryddor
Video på hur du kommer igång
Ska torka – vad ska jag tänka på?
Nu kan du effektivt torka örter!
Torka dillkronor i svamptork för att bevara deras distinkta smak.
Torka färsk basilika i torkugn för att hålla kvar dess arom.
Torka färska kryddor i frukttork för att enkelt använda dem året runt.
Torka färska lagerblad i mattork för att förlänga deras hållbarhet.
När du torkar färska örter finns det några saker att tänka på. Det viktigaste är att se till att örterna är helt torra innan de förvaras. Fukt kommer att göra att örterna förstörs och förlorar sin smak.
En annan sak att tänka på är hur du planerar att använda örterna. Torkade örter tenderar att vara mer potenta än färska, så du kanske vill använda mindre av dem när du lagar mat.
De är också bra för att ge smak till vinterrätter, eftersom de kan lagras under lång tid.
Recept på hur du kan torka färska kryddor
Du kan torka färska kryddor hemma. Det behöver inte vara svårt, men det gäller att anpassa processen till olika typer av kryddor och hur mycket du har.
Vi listar här några sätt som fungerar bra:
1) Torkning i ugnen – Hitta en plastpåse eller liknande smal pappersvara och packa in dina färska örter i den, sedan vik in alltihop ordentligt med aluminiumfolie. Laga mat som normalt är god.
Torka färsk kryddor i ugn
Först väljer du vilka kryddor du vill torka. Färska kryddor passar bra för att torka i ugnen. Det finns också en mängd olika sorters kryddor, så välj de som du gillar bäst.
När du har valt ut vilka kryddor du vill torka, skär dem i bitar som är ungefär lika stora. Lägg sedan bitarna på en plåt med bakplåtspapper och stek dem.
Hur lång tid tar det att torka färsk kryddor?
Det tar mellan 2-4 dagar att torka färska kryddor.
● Torka färsk kryddor i rumstemperatur
Hur ska jag förvara färsk kryddor?
De flesta vet att man kan torka örter genom att hänga dem på en varm och torr plats. Men vad många inte inser är att man också kan torka örter i ugnen. Se bara till att hålla ett öga på dem, eftersom de kan brännas snabbt.
Hur länge håller torkad färsk kryddor? (hållbarhet)
Torkad färsk kryddor håller sig i ca 12 månader.
De vanligaste torkarna
Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:
● Mattork
● Torkugn
Vanliga frågor & svar
Hur kan du Torka färska kryddor på bästa sätt?
Bästa sättet att torka är att du använder…
Hur länge ska du Torka färska kryddor?
För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…
Relaterad sida