Torka fjällmat

Torka fjällmat

Många tycker att det är roligt att torka fjällmat hemma. Detta beror på olika anledningar, som kan variera beroende på person och miljö.

Många av dem har ett klimat där du inte behöver frysa ute i vinterkylan medan du torkar maten, vilket är en vanlig orsak till att man vill göra sin mat själv istället för att köpa den lagad.

Här kommer du få lära dig:

●    Torka fjällmat i ugn

●    Hur lång tid tar det att torka fjällmat?

●    Recept på hur du kan torka fjällmat

Video på hur du kommer igång

Ska torka – vad ska jag tänka på?

Hur du gör för att torka fjällmat snabbt och enkelt hemma.  Först och främst måste du ta reda på vad som är fjällmat. Det finns olika sorters fjällmat, men de vanligaste är ren, älg, hjort och bock. Innan du börjar torka fjällmat, rengör den noggrant. Torka av all smuts och blod med en torr trasa.

Recept på hur du kan torka fjällmat

Köttet kan anses som ett av de absolut viktigaste elementen på en buffé. Det är ju trots allt det man har mest att val utefter, och den mat som folk förväntar sig ska finnas där. Men hur kan du torka fjällmat till bra pris? Här kommer några tips!

Först och främst, se till att du köper ett tillräckligt stort stycke kött. Ju större biten är, desto längre tid tar det att torka. Om du vill ha en god bit av renkött.

Torka fjällmat i ugn

Det enklaste sättet att torka fjällmat är i ugnen. Först ska du rengöra fjällmaten ordentligt och sedan dela den i bitar som är lätta att hantera.

Lägg bitarna på ett galler som du har placerat i en ugnsform. Ställ in formen i ugnen och värm ugnen till 100 grader celsius. Låt fjällmaten torka i ca 4 timmar. 

Hur lång tid tar det att torka fjällmat?

Det tar cirka två dygn att torka fjällmat vid en temperatur på 40 grader celsius. 

●    Torka fjällmat i rumstemperatur

Hur ska jag förvara fjällmat?

När du ska campa finns det några saker du måste ta med dig: ditt tält, din sovsäck och din mat. Och självklart, när det kommer till mat måste du packa något som räcker hela resan. Det är där torkat kött kommer in.

Torkat kött är ett utmärkt sätt att se till att du har tillräckligt med protein för att hålla dig igång, och det är också lätt och lätt att lagra. Men hur går man tillväga för att torka kött? Och när det är torrt, hur förvarar du det? Här är några tips på hur du torkar och förvarar torkat kött för din nästa campingtur.

Hur länge håller torkad fjällmat? (hållbarhet)

Torkad fjällmat håller sig bra i kylskåpet i upp till två månader. För att undvika att den blir torr kan du lägga in en bit ost eller annan fettrik mat bredvid den. 

De vanligaste torkarna

Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:

●    Svamptork

●    Mattork

●    Torkugn

●    Frukttork

Vanliga frågor & svar

Hur kan du Torka fjällmat på bästa sätt?

Bästa sättet att torka är att du använder…

Hur länge ska du Torka fjällmat?

För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…

Relaterad sida