Bär – hur du torkar hemma

Bär är en av de viktigaste och näringstätaste råvarorna i vår diet. De är en källa för vitaminer, mineraler, kolhydrater och välbehövlig fiber. Bär är också en källa för antioxidanter som hjälper till att hålla dig hälsosam.

Dessa bär innehåller vatten, socker och en massa andra substanser som behöver avlägsnas innan du äter.

Det bästa sättet att konsumera frukter är när de är färska, men ibland har färska bär inte lång hållbarhet. Då kan det vara ett bra alternativt att bevara frukterna torkandes hemma. Att torka frukter är både enkelt och tar inte så lång tid.

Torka med ugn

Det första sättet är att torka bär med hjälp en traditionell ugn. Själva ugnen är ett utmärkt sätt att torka då du även kan använda den för att torka andra råvaror också.

Vill du använda ugnen så är det bra om du placerar bären i mitten av ugnen. Lägg dem i ett lager och på ett sätt så att de inte rör vid varandra. Temperaturen bör inte överstiga 200 grader. Se till att hålla fast vid denna temperatur tills all fukt har försvunnit från bären totalt.

Torka med hjälp av solen

Det andra sättet att torka bär är med hjälp av solen. Denna metod kräver att du har solenergi paneler installerade på ditt tak eller åtminstone ha tillgång till en. Dessa torkställ som drivs av solen kan hålla igång längre med att torka bär på en metallplåt som är uppvärmd underifrån. Det viktiga är att solpanelerna befinner sig i ett område där det finns mycket solljus och lite skugga. Utan detta kan bären inte torka, och se även till att solpanelerna är fulladdade innan du börjar.

Torka med mikrovågsugnen

Det tredje sättet är att torka med hjälp av en bra mikro. För dig som har ganska många bär att torka så är detta ett ganska bra sätt (jämfört med de andra sätten). Metoden kräver att du har en mikrovågsugn med plats för minst 5-10 liter.

Du kan använda en mikro för att placera en skål med bär i mitten. Sätt mikron på högsta effekt i 30 sekunder. Därefter låter du den bara vara där i ca 60 minuter.

Soltorka

Det fjärde sättet är att torka i solen. Det här är kanske det bästa sättet (och den billigaste), för det enda du gör är att lägga bären på en duk och sedan lägga duken ute i solen. För att det ska funka måste det vara tillräckligt varmt för att bären ska bli helt torra efter en viss tid.

Att torka frukter och bär är en viktig del av processen för att bevara dem för en lång tid framöver. För att torka på ett snabbt sätt så kan du använda metoderna ovan.

Relaterad information

Här hittar du olika bärsorter och sätt att torka bär på. Klicka på den som intresserar dig för att läsa mer: