Frukter – hur du torkar hemma

Gillar du torkade frukter? De är utmärkta som snacka och ett hälsosamt sätt för dig att få i dig din dagliga dos av vitaminer och mineraler. Men den stora frågan är – vet du hur du torkar frukter hemma? 

Det är enklare än man kan tro – och här kommer vi visa dig hur du gör det!

Varför ska man torka frukter? Jo de innehåller ofta mer näringsämnen och kalorier än färska frukter. Själva processen att torka förändrar även deras smak och gör dem sötare och godare! Du kan äta dem som snacks eller som utmärkta energikällor.

Vad behöver du för att kunna torka?

För att torka frukter hemma behöver du:

  • En frukttork eller ugn med låg temperatur
  • Valfria frukter 
  • Papper du kan lägga frukterna på
  • En vass kniv

Hur man torkar i en frukttork?

Om du använder en frukttork kan du genomgå följande steg:

  1. Skär frukten i tunna skivor, inte tjockare än 0,5 cm
  2. Lägg skivorna på torkarens bricka – se till att de inte nuddar varandra
  3. Om du använder en traditionell torkmaskin, se till att det inte blir varmare än 55 grader
  4. Torka frukterna i mellan 6-12 timmar beroende på vilken konsistens du vill ha
  5. Förvara de färdigtorkade frukterna i en lufttät behållare

Hur man torkar frukt i ugnen?

Om du använder en traditionell ugn – följ dessa steg:

  1. Värm upp ugnen till dess lägsta värme
  2. Ta fram bakplåtspapper
  3. Skär frukterna i tunna skivor som inte är alltför tjocka
  4. Lägg dem på bakplåtspappret
  5. Låt dem värmas i 2-4 timmar beroende på vilken konsistens du är ute efter
  6. Förvara allt som är torrt i en behållare som är lufttät

Hur torkar man under solen?

Om du bor på en plats där det är varmt så kan du faktiskt torka frukterna i solen. Följ dessa steg:

  1. Skär frukterna i tunna skivor
  2. Lägg alla skicor på bakplåtspapper och lämna dem ute i solen i mellan 1-3 dagar tills de är tillräckligt torra för din smak (vill du att de blir lite mer krispiga kan du låta dem vara ute i ytterligare 2 dagar)
  3. Förvara allt frukter som torkat i behållare som är lufttäta

Vilka är de bästa frukterna att torka?

Det bästa med att torka frukter hemma är att du kan göra det med så många olika typer av frukter. Några av dem är äpple, päron, bananer, jordgubbar, hallon, blåbär och mango.

Viktiga tips!

  • Använd mogna men inte övermogna frukter. Ju bättre ingredienser du har, desto bättre kommer slutprodukten bli. Om möjligt, använd ekologiska råvaror då smaken kommer att bli bättre då.
  • Om du använder jordgubbar och mangos så kan det vara en god idé att droppa lite citronjuice på dem. Citronjuice kommer hindra dem från att naturlig oxidera och bli bruna.
  • Se till att fruktskivorna är tunna nog för att ordentligt torka.
  • Undvik att använda torkade eller skade frukter då de kanske inte kommer torka tillräckligt bra i en ugn, torkare eller i solen.
  • Om du använder en ugn, se till att det är tillräckligt med utrymme mellan alla bitarna så att luften kan cirkulera mellan dem.

Testa dessa recept!

När du väl har lärt dig att torka frukter är det dags att börja laga mat med dem. Testa gärna:

  • Hallongodis
  • Bananchips
  • Äppelchips

Att torka dessa kan vara en kul och givande upplevelse, så varför inte börja redan idag?

Relaterad information

Här hittar du olika fruktsorter och sätt att torka frukt på. Klicka på den som intresserar dig för att läsa mer: