Torka dadlar

Torka dadlar

Hur du gör för att torka dadlar snabbt och enkelt hemma.

Efter några år av väntan har vi nu kommit fram till den perfekta säsongen för att brygga och dricka ett hemtrevligt glögg. Men innan du kan brygga, behöver du ta hand om de små frukterna som skall användas – dadlarna. Det finns två olika metoder som används dagligen.

Här kommer du få lära dig:

●    Torka dadlar i ugn

●    Hur lång tid tar det att torka dadlar?

●    Recept på hur du kan torka dadlar

Torka dadlar – Video på hur du kommer igång

Ska torka – vad ska jag tänka på?

Det finns några saker du måste tänka på när du torkar dadlar. Det viktigaste är att se till att de är helt torkade innan du äter dem, eftersom detta kommer att bidra till att minska risken för matförgiftning.

För det andra, se till att du förvarar dem i en lufttät behållare så att de inte blir kontaminerade av andra livsmedel. Slutligen, se till att du äter dem inom några veckor efter att du har torkat dem, eftersom de kommer att börja förlora sitt näringsvärde med tiden. 

Recept på hur du kan torka dadlar

– Skala och hacka dadlarna i mindre bitar (så det blir lättare att skölja bort jorden).  

– Tillsätt 1 dl vatten per kilo goda, krossade dadlar. Låt dem ligga på sockerlaget under 12 timmar.

– Förseglas med plastfolie som är dubbelt så bred som längden av den stora ugnspannen.

Torka dadlar i ugn

Du kan torka dadlar i ugnen genom att placera dem på en plåt och ställa in plåten i ugnen vid cirka 60 grader celsius. Låt dem sitta i ugnen i cirka två timmar, eller tills de är helt torra. 

Hur lång tid tar det att torka dadlar?

Det tar cirka två till tre dagar att torka dadlar fullständigt. Du kan testa att stoppa in dem i ugnen på 50 grader celsius i cirka två timmar för att se om de är torra nog.

Om de fortfarande är lite blöta kan du lägga dem i en plastpåse och ställa in dem i frysen. 

●    Torka dadlar i rumstemperatur

Hur ska jag förvara dadlar?

Hur du förvarar dadlar efter att du har torkat dem hemma är viktigt. Om man inte gör det kan de bryta sönder sig och lägga sig på varandra vilket skapar en mjuk, smetig massa som suger upp allt syre och ger dålig kvalitet på dadlarna.

För att undvika detta kan man antingen plocka ut dem från blötlagret, eller helst pressa in dem i aluminiumfolie för att begränsa den yttre exponeringen. 

Hur länge håller torkad dadlar? (hållbarhet)

Dadel är en av de frukter som har längst hållbarhet. Den kan hålla sig i upp till ett år om den lagras korrekt. 

De vanligaste torkarna

Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:

●    Svamptork

●    Mattork

●    Torkugn

●    Frukttork

Vanliga frågor & svar

Hur kan du Torka dadlar på bästa sätt?

Bästa sättet att torka är att du använder…

Hur länge ska du Torka dadlar?

För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…

Relaterad sida