Torka frukt och bär

Torka frukt och bär

Det är populärt att torka bär och frukt hemma. Detta eftersom det ger en god kvalité på sina produkter som man inte kan få i affärerna.

Torka frukt och bär med torkugnar som fått bäst betyg:

Svamp- & Frukttork 6 Nivåer
9.7/10
  • 30 dagar öppet köp
  • Torkar frukt, grönsaker, örter och fisk
  • Löstagbart lock
  • Justerbar termostat
  • Står stabilt på anti-glid fötter
  • Effekt: 350 Watt

     

Med denna torkugn konserverar du mat på ett effektivt sätt.

ED5 Frukt- & svamptork
8.1/10
  • 30 dagar öppet köp
  • Torkyta på 32x25 cm
  • Bevara näringsämnena i dina råvaror
  • Temperatur: 40-70 grader
  • Elektronisk timer: 1-36 timmar

 

Den självklara produkten för dig som vill torka grönt!

Många anser att det innebära mycket mindre risker med salmonella, skador av frost, samtidigt som de varor ändrar smak om de fryses eller lagras. En annan fördel kan varas att man slipper plocka upp allt fruset vatten när man vill ta fram sin frukt ur frysen igen. 

Här kommer du få lära dig:

●    Torka bär och frukt i ugn

●    Hur lång tid tar det att torka bär och frukt?

●    Recept på hur du kan torka bär och frukt

Video på hur du kommer igång

Ska torka – vad ska jag tänka på?

Det finns många olika sätt att torka bär och frukt. Det vanligaste är dock att man använder sig av en svamptork, vilket innebär att man skrubbar bort allt vatten, blir kvar på frukten eller bären och sedan lufttorkar dem.

Ett annat alternativ är att steka dem i ugnen först och sen torka dem med hjälp av en svamptork fast det är viktigt att du har rätt teknik för att det ska vara säkert.

Recept på hur du kan torka bär och frukt

Det finns många sätt att torka bär och frukt. Det gör det enklare att lagra dem eftersom de kan torkas. Du kan äta dem som snacks, använda dem till sylt och bakelser, ha i matlagningen eller ge bort som presenter.

Om du vill kunna ta hem frukterna direkt från marknaden senast innan de blir för gamla är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt utefter vilken typ av frukt det handlar om.

Torka bär och frukt i ugn

För att torka bär och frukt i ugn använder man sig av en låg temperatur under en längre tid. För att torka bär och frukt till hushålls

Användning, använd en temperatur på cirka 50-70 grader Celsius. För att torka bär och frukt som ska konsumeras direkt, använd en temperatur på cirka 100-110 grader Celsius. 

Hur lång tid tar det att torka bär och frukt?

Det tar mellan 2-4 dagar att torka bär och frukt. 

●    Torka bär och frukt i rumstemperatur

Hur ska jag förvara bär och frukt?

När du torkar frukt och bär vill du se till att de håller så länge som möjligt. Korrekt förvaring är nyckeln till att hålla dem fräscha. Här är några tips på hur du förvarar din torkade frukt och bär.

Förvara i en lufttät behållare på en sval, mörk plats.

Om du planerar att äta dem inom några månader kan du förvara dem i rumstemperatur. Om du förvarar dem längre än så, lägg dem i kylen eller frysen.

Hur länge håller torkad bär och frukt? (hållbarhet)

Vilken hållbarhet har torkad frukt? Hur länge kan man spara den? Även om det kan vara svårt att veta exakt hur länge en viss sorts torkad frukt kommer att hålla, så finns det några allmänt återkommande principer för hur du gör för att garantera maximal livslängd.

De vanligaste torkarna

Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:

●    Svamptork

●    Mattork

●    Torkugn

●    Frukttork

Vanliga frågor & svar

Hur kan du Torka frukt och bär på bästa sätt?

Bästa sättet att torka är att du använder…

Hur länge ska du Torka frukt och bär?

För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…

Relaterad sida