Grönsaker – hur du torkar hemma

Torra grönsaker är inte bara hälsosamma utan kan även hjälpa till när du vill gå ner i vikt lite. De har lågt antal kalorier och höga halter med fibrer. De är fulla med näringsämnen och mineraler.

Torra grönsakerna passar bra när du vill laga en god måltid, och du kan skapa allt från sallader till pasta och även bröd. Så det är bättre att köpa torra grönsaker då de har mer näringsämnen än många andra matråvaror. Ett plus är också att deras hållbarheten är bättre än frusna grönsaker.

För att du ska lära dig hur man torkar grönsaker så kommer vi här gå igenom några olika sätt.

Torka i ugn

Det första sättet är den enklaste. Du kan torka grönsaker i din egen ugn. Det kan hjälpa att du förvärmer din ugn och sprider ut grönsakerna på en bakningsplåt.

Ha dem i ugnen i ca 30 minuter på låg eller medelvärme. Rör om dem då och då så att de inte bränns. Efter att du har tagit ur dem ut ur ugnen så kan du låta dem svalna innan du förvarar dem i en lufttät plastpåse.

Torka i mikrovågsugnen

Torra grönsaker passar bra i en god soppa, i grytor och andra maträtter. Här kan det passa bra med grönsaker i en grön färg.

Du kan torka dem i mikrovågsugnen genom att skära dem i små bitar och lägga dem i en skål. Lägg in allt i mikron.

Sätt på mikron och vänta tills grönsakerna har torkat helt. När de de är torkade kan du äta dem som de är eller använda dem för att laga din måltid.

Torka i solljuset

En av de enklaste sätten är att använda solljus för att torka grönsakerna. Du kan även lägga dem på en tallrik eller bricka och lägga ut dem i solljuset.

Detta kommer få dem att torka ordentligt i takt med att solens strålar värmer upp dem. Detta är en snabb metod som inte kostar dig något.

Det viktiga här är att du inte låter direkt solljus hamna över grönsakerna, vilket leda till mild brännskador och även missfärgningar.

Se till att de är helt torra innan du packar ner dem för lagring.

Använd torkmaskin

Det finns flera olika varianter av torkmaskin på marknaden. Du kan välja vilken som passar dig bäst.

Vissa av dem är dyra och andra lite billigare. Så kolla exakt hur stor budget du har innan du bestämmer dig för en specifik torkmaskin.

Om det visar sig att torkaren du tittat på inte passar dig så finns det andra sätt att göra det på.

Lufttorka grönsakerna

Det här är det vanligaste sättet att torka grönsaker på hemma. Allt du behöver är att lägga ett tunt lager av grönsaker på en bricka, sprid ut med jämna mellanrum mellan dem.

Sätt torkaren på den svagaste värmen och låt den vara igång i 4-6 timmar. Processen kommer ta längre tid om du även använder fläkten.

Vill du snabba upp det hela så kan du använda en ugn eller professionell torkare.

När väl allt är torkat kan du ta bort grönsakerna från brickan och förvara dem i ett lufttätt utrymme – kanske burk eller plastpåse.

Letar du efter snabba och enkla sätt att torka dina goda grönsaker så kan du testa ovanstående metoder. Det är perfekt för när du lagar en måltid. Det enda du behöver tänka på är att alla grönsaker behöver vara helt torra innan du lagrar dem.

Relaterad information

Här hittar du olika grönsakssorter och sätt att torka grönsaker på. Klicka på den som intresserar dig för att läsa mer: