Torka fänkål

Torka fänkål

Att torka fänkål hemma är populärt eftersom det är enkelt, snabbt och effektivt. Du kan använda fänkål i många olika recept och det finns flera sätt att torka den på. Det bästa med att torka fänkål hemma är att du kan bestämma hur torr den ska vara. 

Här kommer du få lära dig:

●    Torka fänkål i ugn

●    Hur lång tid tar det att torka fänkål?

●    Recept på hur du kan torka fänkål

Video på hur du kommer igång

Ska torka – vad ska jag tänka på?

Hur man torkar fänkål hemma? Det finns många saker att tänka på när man ska ta hand om sin egen mat. Till exempel hur länge det tar, vad som krävs och vilken metod som passar bäst just ert hus.

Men en av de allra viktigaste frågorna är hur mycket energi du vill använda för att göra din mat klar! Som ni självklart vet äter vi inte bara för nöje utan i princip hela dagen.

Recept på hur du kan torka fänkål

Det finns olika sätt att torka fänkål, men alla metoder tar tid och kräver en viss omvårdnad. Här är ett snabbt och enkelt recept på hur du kan göra det hemma. 

Torka fänkål i ugn

För att torka fänkål i ugn behöver du:

– Fänkål

– Ugn

– Bakplåtspapper

– Dryck

1. Skala och dela fänkålen i mindre bitar.

2. Lägg fänkålen på ett bakplåtspapper och dryck ner lite olja.

3. Ställ in ugnen på 100 grader celsius och låt fänkålen grilla i ca 20 minuter eller tills de är torra.

4. Sortera allt.


Hur lång tid tar det att torka fänkål?

Det tar cirka 10 timmar att torka fänkål i en vanlig ugn vid 100 grader. Om du vill torka fänkål snabbare kan du använda en ugn med högre temperatur. 

●    Torka fänkål i rumstemperatur

Hur ska jag förvara fänkål?

Hur man förvarar fänkål efter att man har torkat den hemma? Det finns två olika sätt att göra detta. Du kan laga mat med den direkt, men du kan också frysa in den.

Förutom att frysa in din fänkål till en senare tidpunkt, är det mycket smidigare att ta fram precis vad du behöver i kylen. 

Om du vill laga mat igenom hela kartongen av fänkål, lagar alltsammans och sedan fryser in det igen. 

Hur länge håller torkad fänkål? (hållbarhet)

Fänkål är en grönsak som håller sig i kylskåpet i cirka två veckor. Torkad fänkål kan hålla sig i kylskåpet under flera månader. 

De vanligaste torkarna

Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:

●    Svamptork

●    Mattork

●    Torkugn

●    Frukttork

Vanliga frågor & svar

Hur kan du Torka fänkål på bästa sätt?

Bästa sättet att torka är att du använder…

Hur länge ska du Torka fänkål?

För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…

Relaterad sida