Du kanske undrar hur du torkar kött hemma? Det är faktiskt inte så svårt om du vet de korrekta stegen. För att torka ditt eget kött behöver du göra det under rätt förhållanden såsom:
- Rätt temperatur
- Rätt luftcirkulation
- Och rätt luftfuktighet
Om du vill torka utomhus i solen så är detta för också en passande metod. Hur som helst så kommer köttet gradvis torka på mellan 2-6 timmar beroende på metoden du väljer.
Skulle du vilja torka under förhållanden med hög luftfuktighet så är det viktigt att fuktigheten är under 70 procent. För när den väl är under 70 procent så brukar fuktigheten i köttet hålla sig bättre och inte bli dålig. Om luftfuktigheten skulle vara över 70 procent finns risken att bakterier bildas.
Kan man torka kött i med en torkmaskin?
Ja. En torkmaskin kan användas för att torka kött över natten eller ibland även på bara några timmar under dagen. Här är det bra att använda en torkare på hög hastighet. Använd gärna en nyare model, se bara till att det inte är alltför tätt packat i maskinen så att luft verkligen får cirkulera bland köttet.
Om det skulle vara så att luften är varm och torr så kommer du behöva hänga köttet på tork på en torr plats i cirka en vecka. När det väl är torrt, kontrollera köttet så att dess torrhet är precis som du tänkt dig.
För varje dag som går kommer köttet tappa mer och mer vatten. När 7:e torkdagen har gått så har köttet troligen tappat ca 60-65 procent av sin vätska – vilket också kommer synas på formen.
Lufttorkning håller mögel borta
Att torka små köttbitar håller mögel borta genom stt ha en bra genomströmning av luft. Men om du planerar att torka lite allt möjligt att skaffa en speciellt minikyl som passar ändamålet. Det viktiga är att du håller den på under 40 grader men inte lägre (för du vill ju kunna torka köttet).
Här passar det även att investera i en temperaturmätare då de framgångsrikt kommer hjälpa dig att hålla rätt temperatur. Det kommer även spara dig på elkostnaden då du alltid vet om du har rätt temperatur.
Hur man skär köttet i bitar innan torkning
Beroende på vilken typ av köttbit som du vill torka är det en god idé att skära den i bitar först. Bäst resultat får du om du skär i tunna strimlor eller skivor. På så sätt sprider du smakerna jämt över hela ytan.
Skär i strimlor genom att använda en lång träbräda.
Hur tjocka skivorna är kommer påverka både smaken och hur pass torra de blir. Ju tjockare skivorna är desto längre tid kommer det ta för dem att torka.
Beroende på hur du väljer, tunn eller tjock skiva, titta noga på varje bit så att de blir ungefär lika stora. Använd en vass kniv som passar perfekt för att skära kött med. Många föredrar också att ta bort oönskat fett innan man torkar.
Hur du förvarar köttet
Om du vill lagra torrt kött under längre perioder så gör du det bäst i kylen. Skulle du ha tillgång till ett kylrum eller någon form av kall förvaring så vore det idealiskt.
Att använda salt på kött för att torka kan funka lika bra då saltet kommer ut vattnet ur köttet så att den inte blir förstörd. De flesta tycker att havssalt funkar bäst.
Relaterad information
Här hittar du olika köttsorter och sätt att torka kött på. Klicka på den som intresserar dig för att läsa mer: