Torka eget kött

Torka eget kött

När man torkar eget kött hemma så kan man variera i smaken av det. Den populära blandningen som finns är salt, peppar och vitlök, men det finns många andra smaker att testa!

Om du har tidigare erfarenhet från förvaring av mat kan du göra lite mer sofistikerade grillsmakerna med till exempel svartpepper, chili, oregano och basilika. Torkas på en hög temperatur blir köttet mycket magert vilket ger den extra smak.

Här kommer du få lära dig:

●    Torka eget kött i ugn

●    Hur lång tid tar det att torka eget kött?

●    Recept på hur du kan torka eget kött

Video på hur du kommer igång

Ska torka – vad ska jag tänka på?

När du ska torka kött är det viktigt att du har rätt utrustning, eftersom felaktig användning kan leda till dålig smak och onödig slitage. Här är några tips på hur du gör för att torka kött snabbt och enkelt hemma:

Recept på hur du kan torka eget kött

Hur du gör för att torka eget kött hemma i celsiusgrader.

Hur kan man torka eget kött hemma? Det finns många olika sätt och metoder som folk använder sig av, men det är inget som man behöver vara riktigt skicklig på.

Allt som behövs är kylskåp och grill, vilket vi alla har hemma! Egentligen blir resultatet bäst om du delar upp processen i två delar.

Torka eget kött i ugn

För att torka eget kött i ugn behöver du först se till att det är ordentligt rengjort. Skär sedan bort all fett och svårläckande vätska från köttet.

Lägg sedan köttet på en plåt med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen vid 65 grader celsius. Låt köttet stå i ugnen i cirka 12 timmar. 

Hur lång tid tar det att torka eget kött?

Det tar cirka två till tre dagar att torka ett kilo kött. 

●    Torka eget kött i rumstemperatur

Hur ska jag förvara eget kött?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du förvarar ditt torkade kött. Se först till att placera den i en lufttät behållare eller påse för att hålla borta fukt och skadedjur.

För det andra, förvara den på en sval, mörk plats där temperaturen kommer att hålla sig konstant.

Och för det tredje, försök att använda den inom några månader för bästa smak och konsistens.

Hur länge håller torkad eget kött? (hållbarhet)

Du behöver inte spendera ditt livs första inkomst på att köpa en hel fryspaket med äkta mat. Du kan istället ta fram ett par kilo av det godaste du har hemma och göra om det till njutningar som passar just dig.

På så vis sparar du tid, energi och pengar. Genom att torka dina egna rätter kan uträtta en massa.

De vanligaste torkarna

Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:

●    Svamptork

●    Mattork

●    Torkugn

●    Frukttork

Vanliga frågor & svar

Hur kan du Torka eget kött på bästa sätt?

Bästa sättet att torka är att du använder…

Hur länge ska du Torka eget kött?

För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…

Relaterad sida