Torka viltkött

Torka viltkött

Vill du torka viltkött?

Det finns många anledningar varför det är populärt att torka viltkött hemma. Det kan ses som en konservatorisk beteendemönster, eftersom man vanligtvis i Sverige utesluter viltköttet ur den moderna matlagningen. 

Detta beror framför allt på traditioner och fördomar om riskerna med viltköttet samt dess kvaliteter. I stort sett ingen av de svenskar som idag äter något annat än gris.

Torkugnar som fått bäst betyg:

Svamp- & Frukttork 6 Nivåer
9.7/10
  • 30 dagar öppet köp
  • Torkar frukt, grönsaker, örter och fisk
  • Löstagbart lock
  • Justerbar termostat
  • Står stabilt på anti-glid fötter
  • Effekt: 350 Watt

     

Med denna torkugn konserverar du mat på ett effektivt sätt.

ED5 Frukt- & svamptork
8.1/10
  • 30 dagar öppet köp
  • Torkyta på 32x25 cm
  • Bevara näringsämnena i dina råvaror
  • Temperatur: 40-70 grader
  • Elektronisk timer: 1-36 timmar

 

Den självklara produkten för dig som vill torka grönt!

Här kommer du få lära dig:

●    Torka viltkött i ugn

●    Hur lång tid tar det att torka viltkött?

●    Recept på hur du kan torka viltkött

Video på hur du kommer igång

Ska torka – vad ska jag tänka på?

Viltkött är ett mycket gott kött som ofta tillagas i vildsvin. Det finns olika sätt att torka viltkött, men det vanligaste är då man placerar det på saken och lägger dem i en syltlåda. Torkan kan ta uppemot 2 veckor, vilket innebär att du behöver ha bestämt dig för hur du vill göra innan du börjar torka.

Recept på hur du kan torka viltkött

Det finns olika sätt att torka viltkött, men vi rekommenderar detta enkla recept för att du ska få bort all vätska och få ett gott resultat. 

Torka viltkött i ugn

För att torka viltkött i ugn behöver du först placera köttet på en plåt med bakplåtspapper. sedan kan du sätta in plåten i ugnen vid en temperatur av cirka 70 grader celsius. Köttet ska torkas i cirka sex timmar, så det är en god idé att starta processen innan du lägger dig till sängs.  

När köttet är torrt ska det kylas ned till rumstemperatur innan du packar in det i en lufttät plastpåse. Om du vill att köttet ska hålla sig fräschare längre kan du göra lite saker.

Hur lång tid tar det att torka viltkött?

Det tar cirka en vecka att torka viltkött till rätt konsistens hemma i ugnen. 

●    Torka viltkött i rumstemperatur

Hur ska jag förvara viltkött?

Vildkött kan förvaras i frysen i cirka ett halvår. Det är bäst att frysa vildkött i små förpackningar så tinar det snabbt. Det är också bra att slå in köttet i plastfolie och sedan lägga det i en fryspåse.

Hur länge håller torkad viltkött? (hållbarhet)

Vildkött kan hålla sig allt från några dagar till ett par veckor, förutsatt att det förvaras under rätt förhållanden. Det är bäst att frysa viltkött så snart som möjligt efter att du har avlivat djuret, för att förlänga dess hållbarhet.

De vanligaste torkarna

Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:

●    Svamptork

●    Mattork

●    Torkugn

●    Frukttork

Vanliga frågor & svar

Hur kan du Torka viltkött på bästa sätt?

Bästa sättet att torka är att du använder…

Hur länge ska du Torka viltkött?

För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…

Relaterad sida