Torka ost

Torka ost

Vill du torka ost?  Då har du kommit helt rätt! Här i den här artikeln får du lära dig hur du enkelt och snabbt torkar ost hemma.

Ost är traditionellt en av de viktigare matvarorna i den vanliga kosten, och vi har alla fått lära oss att ost torkas. Men visste du att det kan vara populärt att torka ost hemma? 

Torka ost med torkugnar som fått bäst betyg:

Svamp- & Frukttork 6 Nivåer
9.7/10
  • 30 dagar öppet köp
  • Torkar frukt, grönsaker, örter och fisk
  • Löstagbart lock
  • Justerbar termostat
  • Står stabilt på anti-glid fötter
  • Effekt: 350 Watt

     

Med denna torkugn konserverar du mat på ett effektivt sätt.

ED5 Frukt- & svamptork
8.1/10
  • 30 dagar öppet köp
  • Torkyta på 32x25 cm
  • Bevara näringsämnena i dina råvaror
  • Temperatur: 40-70 grader
  • Elektronisk timer: 1-36 timmar

 

Den självklara produkten för dig som vill torka grönt!

Det finns många anledningar till detta, men här är några: Ost som man torkat hemma smakar bättre!

Här kommer du få lära dig:

●    Torka ost i ugn

●    Hur lång tid tar det att torka ost?

●    Recept på hur du kan torka ost

Torka ostVideo på hur du kommer igång

Ska torka – vad ska jag tänka på?

Ost är en konserv med hög halt av animaliskt protein. Det gör osten till en viktig källa för aminosyror, som är essentiella för människans välmående. 

Ost kan torkas på flera olika sätt, men det vanligaste och bästa sättet är att torka den i ugnen. Här följer några tips på hur du torkar ost hemma i ugnen snabbt och enkelt.

Recept på hur du kan torka ost

Ost torkar alltid. Det kan ta ett par dagar, men det går ändå att få osten torkad snabbare genom att vända på den och lägga in den under grillen. 

Man kan även använda sig av en ugn som har kondensering (sjunker ner mot botten) vilket gör att man slipper frysa in osten innan den blir torr. Du behöver dock inte bry dig om detta om du vill ha din ost sval igen fort, utan kan bara fortsätta grilla i ugnen med bra kryddning.

Torka ost i ugn

1. Sätt ugnen på 60 grader celsius.

2. Lägg osten på en plåt med bakplåtspapper och låt den torka i ca 2 timmar. 

Hur lång tid tar det att torka ost?

Det tar cirka 2-3 dygn att torka ost till en konsistens som passar för att göra till exempel ostar, skinka eller annan mat i en bra svamptork.

●    Torka ost i rumstemperatur

Hur ska jag förvara ost?

Hur du förvarar ost efter att du har torkat den, beror på hur länge och i vilken temperatur det har skett. När man torkar en ost kan man ersätta vatten med sockerlösning. 

Detta är bra om vi vill ha konsistensen mellan smaken av saltet och syran justerad till ett lagom nivå. Det kan dock ta upp till två dagar innan allt socker absorberas, vilket gör att osten fortfarande behöver matas under tiden som detta sker.

Hur länge håller torkad ost? (hållbarhet)

Ost blir oftast torkad för att den ska vara längre hållbar. Men hur mycket ost kan du lagra? Hur länge håller torkad ost? Det beror på vilken typ av ost det är och vid vilka temperaturer den är torkad. Titta nedan och se om du möter din favoritost!

De vanligaste torkarna

Dessa är de vanligaste torkarna du kan använda beroende på vad det är du ska torka:

●    Svamptork

●    Mattork

●    Torkugn

●    Frukttork

Vanliga frågor & svar

Hur kan du Torka ost på bästa sätt?

Bästa sättet att torka är att du använder…

Hur länge ska du Torka ost?

För att torka i rätt antal minuter behöver du se till att…

Relaterad sida