Örter – hur du torkar hemma

Vill du lära dig hur man torkar örter? Du har redan gjort den svåra biten – skördat dina örter, och nu är det dags för dig att torka dem. Detta är viktigt för hela skördeprocessen och om det görs på fel sätt så kan det förstöra skörden. Det finns flera olika sätt att torka både inomhus och utomhus.

Hänga inomhus

Den första metoden har vi fått från våra förfädrar som använde detta effektiva sättet att torka örter hemma. När du torkar dem naturligt genom att hänga så tillåter du örterna att förlora sin vätska utan att förlora några essentiell oljor.

För att komma igång behöver du ett par saker:

  • Band/trådar
  • Sax
  • Tejp
  • Örter

Börja med att välja en yta i ditt hem eller trädgård som inte får alltför mycket sol. Detta kommer accelerera torkningsprocessen som skulle kunna döda de flesta typer av örter.

När du väl har valt en bra plats så kan du välja ut ett band på 200 cm. Ta dina örter i ena ändan och snurra in bandet för att dra åt allt. Sätt fast bandet på väggen och häng upp den. Efter ca 2-3 veckor, när bladen är krispiga, så har du färsktorkade örter.

Själva processen behåller inte bara kvalitén i örterna utan även formen på bladen som sakta tappar vatten och behåller de naturliga oljorna. Den här metoden passar bäst för örter såsom oregano, timjan, mynta och andra medelhavsörter.

Moderna torkmaskiner

För de av oss som föredrar moderna och snabba sätt att torka örter så är moderna torkmaskiner ett väldigt bra alternativ.

När du väl har hittat den bästa torkmaskinen för dig så behöver du förbereda örterna för torkning.

  1. Smala ihop dina örter
  2. Skölj örterna – Använd kallt vatten och skapa dem försiktigt för att få bort fuktigheten. 
  3. Ta bort dåliga örter – Rensa bort alla med fläckar eller deformiteter.

Torka i ugnen

De flesta av oss har ett alternativ till en ny torkmaskin. Ugnar är perfekta med låg kostnad för att torka örter hemma. Sätt din ugn på 180-200 grader och förbered örterna på samma sätt som du skulle göra med en torkmaskin.

Se till att skapa dem torra istället för att gnida dem. Lägg sedan ned dem alla på en bakplåt och placera dem i ugnen. För att säkerställa att fuktigheten försvinner ur ugnen är det bra att du varje halvtimme öppnar luckan och släpper ut lite fuktighet – tills allt är torrt.

Relaterad information

Här hittar du olika örtsorter och sätt att torka örter och blad på. Klicka på den som intresserar dig för att läsa mer: