Svampar – hur du torkar hemma

Torkade svampar är rika i smak och extra goda. De tillför en rik, träig och köttig smak till alla maträtter- De är dessutom fullsmockade med umami. Du kan lagra dessa svampar under en lång tid efter att de har blivit torkade. När de väl är torkade så kan svamparna användas i risotto, pasta och soppor.

Här hittar du en del bra sätt att torka dina egna svampar.

Torka naturligt

Rengör och skära svamparna

Du behöver rengöra och skära svamparna. För att rengöra dem kan du använda en speciell handduk eller borste. När du rengör, använd inte vatten. Genom att använda vatten så kan mögel bildas. Skär svamparna ca 3 millimeter tjocka.

Ha koll på vädret

Vädret behöver vara rätt när du ska torka svamparna. Du borde torka dina svampar på en solig dag med låg fuktighet. Att torska svampar tar tid, och om fuktigheten är för hög så kan mögel bildas.

Välj rätt plats

Att hitta en bra plats att torka på är viktigt. Du kan placera dem i soliga rum, på tak eller till och med på fönsterbrädan om det luftcirkulationen är bra. Välj en plats där svamparna inte kommer påverkas av djur, fåglar, småkryp och fukt.

Lägg dem i ordning

Du kan antingen trä svamparna i ett snöre eller lägga på en pinne som de kan torka på. Det viktiga är att svamparna som du har skurit i skivor inte nuddar varandra. Vill du även hålla småkrypen borta kan du lägga ett tält på dem medan de torkar.

Ska du allt på ett snöre, se till att sterilisera nålen som du trär svamparna med. Ett sätt att sterilisera allt på kan vara att du låter nålen gå igenom en eld. Trä allt som om du håller på att skapa ett halsband.

Torka svamparna

Om du väljer att gå vidare med metoden då man trär allt på ett snöre, då kan du hänga ut dem i solen för att torka. Du kan låta dem ligga där i 1-2 dagar innan du kollar till dem.

Skulle de inte vara helt torkade efter denna tid kan du lägga dem en stund i ugnen. 

Torka i ugnen

Rengör och skär dina svampar

Du ska alltid säkerställa att svamparna är rena och torra. För de svampar som är lite smutsiga och inte kan borstas bort så kan du använda en torr handduk för att skrubba bort smutsen med.

Placera svamparna på en bakplåt och lägg svampskivorna sida vid sida. Lägg inte olja på dem, för svamparna tenderar att absorbera olja snabbt – vilket ändrar deras smak.

Torkning i ugnen

Börja med att höja värmen på ugnen. När den har rätt temperatur, placera svamparna i ugnen. Låt dessa sedan ligga där och torka i cirka en timme.

Efter en timme, ta ut allt ur ugnen och vänd på alla skivor. När svampar värms upp så bildas små fuktområden på dem. Ta en bit papper och torka bort allt vatten.

Upprepa processen tills alla är torra. När svamparna är torkade, låt dem svalna. Lägg dem inte i förvar medan de fortfarande är varma för att undvika kondensering. Bäst är om de förvaras på en kall plats som är torr.

Frystorka

Lägg dina rengjorda och skivade svampar på en handduk på en platt yta. Säkerställ att de är riktigt torra så att vatten inte blir till is – för detta skulle förstöra ganska mycket i processen.

Lägg svamparna i en papperspåse

När du väl har skapat en hög med svampar som du vill torka, lägg dem i en papperspåse. Påsen gör att fuktigheten inte rör allt.

Lägg allt i frysen

När du har lagt allt i en papperspåse, lägg dem i frysen för att torka. Processen är långsammare än andra sätt att torka, men det är effektivare.

Relaterad information

Här hittar du olika svampsorter och sätt att torka svampar på. Klicka på den som intresserar dig för att läsa mer: