Torkugn

Torkugnar är en typ av maskin som används för att torka mat. De fungerar genom att använda värme och luftcirkulation för att avlägsna fukt från maten, vilket kan göras på olika sätt.

En vanlig metod för att torka livsmedel är den process som kallas ”ugnstorkning”. Vid denna metod placeras maten på galler och värms upp i en ugn tills den uppnår önskad fuktnivå.

Fördelarna med ugnstorkning är bl.a. följande:

  • Inget behov av tidskrävande förberedelser före tillagning.
  • Minskad risk för kontaminering med bakterier eller mögel under tillagningen.
  • Minskad risk för förstörelse under tillagningen.
  • Jämnare fördelning i hela partiet än vid användning av andra metoder som soltorkning eller rökning

En av de äldsta metoderna

Torkning är en av de äldsta metoderna för att bevara livsmedel. Det är också ett enkelt sätt att få barnen att engagera sig i matkonservering!

Genom att torka kan du skapa tillgång till färska produkter året runt, bara genom att sätta in dem i ugnen på låg värme. Du kan använda vilken typ av ugn som helst för torkning, men glöm inte mikrovågsugnen!